Ваксинопрофилактика по български

ваксинопрофилактика по български
ваксинопрофилактика по български
Снимка: gettyimagesbank

Стрина Гина Лисичкова седеше зад бюрото си в РЗИ–Куртово Конаре и размишляваше за мечтаните премии, повишение и още нещо. Не разбират какъв ценен кадър имат, помисли си тя и се запъти към кабинета на личната лекарка д-р Петрова, за да провери изпълнява ли изискването за брой поставени ваксини. Там завари майка, отказваща да ваксинира 5-годишното си момченце. Стрина Гина изригна в словесно торнадо 8-ма степен и развъртя из кабинета жената, заплашвайки я, че ще я постигнат всички беди на света, а за десерт глоба от РЗИ и „пак ще си поговорят“, а на лекарката се озъби, че иска пер-фек-тен отчет с изпълнени ваксинации на всичките ѝ пациенти. Крещя 20 минути, после тресна вратата на излизане, като почти я откачи от пантите и на следващата крачка разбра, че е получила първия си истински оргазъм. Оригвайки се от кока-колата, донесена ѝ по-рано от представител на фарма фирма, се сети за мъжа си Цеко, който отдавна си имаше любовница, и за работата си на редови инспектор в РЗИ-то, от която също беше недоволна, защото не я оценяваха с пост и подобаващи приходи. Но полученият сега оргазъм ѝ даде стимул да направи повече за себе си в кариерата.

Служебният телефон иззвъня някак по шефски. Стрина Гина се изпъна зад бюрото и реши, че сега е моментът за действие.

– Ало?
– Обажда сие Вълчо Кумчев. Здравиейти, г-жо Лисичкова!
Гина затаи дъх, а сърцето ѝ пропусна 3 удара. „Главният!“, помисли си тя.
– Ришихми да въвиедием ощи по-строги миерки за ниеваксиниращити!
– Не въ разбрах?
– Ощи по-строги.
– За кое?
– Ниеваксиниращити!
– Некастриращите?!
– Коие ни разбрахти???

Връзката прекъсна, а стрина Гина вдигна кръвно.

„Диалектът на Главния е различен от моя и на другите колежки, а това е предпоставка за мощни езикови бариери пред българската ваксинопрофилактика“, притесни се тя. „Ще предложа на Главния професионалната квалификация за РЗИ и личните лекари да включва задължително изучаване на диалекта му, така ще се издигна до шеф на РЗИ“, доволно заключи Лисичкова. Отсипа си още от бутилката кока-кола, очаквайки следващия подарък от фарма представителя да е нещо повече от газирана напитка, и се замисли какво искаше да каже Главния? Може би е имал най-общо предвид „Мачкай, Гино!“?

Половин час по-късно Гина гледаше на кръв майка, привикана в РЗИ за съставяне на акт заради неваксинираното ѝ 3-годишно момиченце.

– Шъ избивате деца, а?
– Моля?! – възмути се майката.
– Обричате го на смърт! Мойта щерка е напълно ваксинирана, вземете пример!
– На колко години е дъщеря Ви и здрава ли е?
– Вече е голяма и има астма, алергии и автоимунно, но не е от ваксините и иначе е здрава!
– Щом вече е голяма, значи няма всичките ваксини по настоящия календар, защо тогава карате мен да изтезавам детето си с много ваксини? А сигурна ли сте, че ваксините не са един от факторите, предизвикали заболяванията на дъщеря Ви?
– МЛЪК!!!!! – кресна стрина Гина, съжалявайки, че няма гилотина за такива твари като тази майка.
Майката се зачуди в РЗИ ли се намира или в концлагер, но реши да запази самообладание.

В следващите дни и месеци Гина продължи да мачка все по-ожесточено, очаквайки повече от кока-кола, по-висок пост, по-добри доходи и премахване на езиковите бариери…

Всяка прилика с действителни лица и събития е случайна, съвпадение е по време, алергия от храната е, от никнещи зъби е… Или както казва стрина Гина – не ваксините са опасни, а децата са дефектни. Мачкай, стрино Гино! Главният наблюдава.

Свързани публикации