Модерна приказка с не/очакван край

ваксини

ваксини

Един ден родител 1 заръчала на родител 2 да заведе котката на ветеринар за ваксина. В кабинета приклещената котка, възмутена от издевателството, издрала родител 2 и избягала през вратата, отворена от съседката по блок, идваща в очакване на кученца 1, 2, 1, 2, 1 от болонката ѝ. Ветеринарят изпратил мъжа при личния му лекар, за да обработи издраното. Преди това родител 2 обиколил квартала, за да намери котката, но не я открил и отишъл при джипито д-р Крачанка Чворова.

Д-р Крачанка потрила доволно ръце, защото ѝ предстоял месечния отчет за сложени ваксини, а не го изпълнила. Родител 2 обяснил, че идва само за издраното, но тя го заплашила, че ще умре, ако не му сложи поне 4 ваксини – за хемороиди, срещу оригване, напукани пети и киселини в стомаха. Родител 2 опитал да възрази, но тя го успокоила, че спасявайки му живота, ваксините са напълно безвредни и му забранила да чете в интернет. Вече изтормозен от преживяното, родител 2 капитулирал пред мощната гръд на д-р Чворова, с която го затиснала за поставяне на ваксините.

Прибирайки се, на входа на блока срещнал съседката с болонката и жално квичащи отрочета 1, 2, 1, 2, 1 – чинно ваксинирани току-що родени според бизнес заръка на ветеринарното СЗО. Съседката видяла изтерзания му вид и го посъветвала да вземе аспирин. Родител 2 се довлачил в апартамента, чудейки се какво ще обяснява на жената и децата за липсващата котка, изпил един аспирин и се тръшнал на дивана. Със смесени чувства от чутото и окаяния вид на родител 2, виждайки плача на децата за липсващата котка, родител 1 нахокала съпруга си и му казала да я намери като се съвземе. Родител 2 заспал изтощен на дивана.

Родител 1 малко съжалила за епитетите и му приготвила крем карамел. След няколко часа мъжът се събудил и се чувствал много зле, а съпругата му го зарадвала с обичания десерт. Хапнал един и пак заспал. Междувременно родител 1 дочула познато мяукане пред вратата на жилището – котката решила да прости (но не и да забрави) издевателството над нея и преценила, че не може да се лиши от уютния дом и вкусните лакомства заради временното умопомрачение на родител 2.

Родител 1 занесла котката при разбудения родител 2, но видяла, че той е все по-зле и викнала Бърза помощ. Отвели го в болница. Родител 1 разказала случилото се и лекарите гадаейки диагнозата заключили, че причините може да са в аспирина, котката или крем карамела, но не и в поставените ваксини. В никакъв случай не и ваксините, а д-р Чворова е невинна. Родител 1 повярвала – нали те са специалистите. Гаден крем карамел! Гадна котка! Гадна съседка – гаден аспирин ще го съветва да пие… Добре че са ваксините, които милата д-р Крачанка му е сложила, иначе любимият мъж сигурно съвсем ще умре.

Един месец бил в болница, натъпкали го с всякакви лекарства и някак го закрепили. След това обаче мъжът продължил да боледува, бил нетрудоспособен и много отпаднал. Семейството дало котката на приятели в друг град (децата много плакали, но ще свикнат), намразило аспирина, крем-карамела и котките, а д-р Чворова редовно навестявала родител 2 и му давала температуропонижаващи, кортикостероиди и антибиотици, и тъй като пак изоставала с отчетите към РЗИ, му слагала и нововъведените на пазара ваксини против пърхот, акне и циреи. Той нямал, но тя му казала, че нали за това е профилактиката – за да няма и занапред. А така си осигурила още доходи, похвала от РЗИ и екзотична екскурзия, обещана от дистрибуторите на лекарства и ваксини, навестяващи кабинета ѝ.

Животът си минавал, съпругата взела надомна работа, за да изхранва семейството и да гледа децата, мъжът бил все така болен и се чувствал зле не само физически, но рухнал и психически – изпитвал вина, че не може да се грижи за семейството, пропил се… Родител 1 приемала стоически всичко, все още надявайки се, че ще бъдат щастливи. Радвала се, че живее в 21-ви век и ползват в изобилие благините на съвременната фармация (с изключение на аспирина), за тях се грижи прекрасната д-р Чворова, а децата растат, макар че едното е с астма, алергии и аутизъм, другото с диабет и го хващат всички вируси, но иначе са добре и ваксините ги пазят от лоши болести, нищо че въпреки тях голямото изкара тежка пневмококова пневмония, а малкото коклюш. Понякога родител 1 си мечтае децата и мъжът ѝ да са здрави, да види родител 2 шегуващ се както преди, мечтае децата да не плачат за котката, желае семейството да попътува до планина или море, иска да не броят стотинките, мечтае за онези палави нощи, ех… Но и така бива, все пак са живи и се успокоява, че има и по-зле от тях – много други родители 1 и 2 – достойни и послушни членове на модерния свят.

Поуки, които всеки член на обществото е длъжен да приеме, за да е отговорен член:

  1. Крем карамелът е опасен за вашето здраве.
  2. Аспиринът е още по-опасен за вашето здраве.
  3. Котките са смъртоносна заплаха за членовете на модерния свят.
  4. Докторите трябва да се слушат.
  5. Със съседките трябва да се внимава.
  6. Ваксините са безвредни.
  7. Не четете в Интернет.
  8. Послушният член, вярващ на всичко казано, е добър член и стълб на съвременното общество.

Свързани публикации