Грипната ваксина: ефикасност срещу текущия щам 9%, общо – 29%

грипна ваксина

Тази година грипната ваксина отново се провали. Част от ваксинираните в САЩ са получили ваксини с изтекла годност. Има ваксиниран починал от грип в Австралия. Чуждите медии не спестиха информацията, но българските медии мълчат.

Центърът за превенция и контрол на заболяванията (CDC) е изнесъл информация, че този сезон (2018-2019) ефикасността на грипната ваксина срещу текущия щам е изключително ниска – 9%, а общата ѝ ефикасност е 29% (https://abc7.com/health/doctors-disappointed-over-latest-flu-vaccine/5368676/).

Австралийски сайтове разгласиха включително за ваксиниран починал 43-годишен мъж (https://www.theage.com.au/national/victoria/like-wearing-a-seatbelt-experts-say-flu-vaccine-is-not-foolproof-20190628-p5226r.html).

Същевременно CDC е съобщил, че през сезона са прилагани грипни ваксини с изтекъл срок на годност, включително на малки деца, бременни и възрастни. 192 човека са получили такива ваксини. Съобщава се и за нежелани реакции от тях, но успокояват, че били „леки“. Провалът на тези ваксини не е оценен, но призовават потърпевшите да се ваксинират отново, без да се обсъждат евентуалните нежелани реакции от следваща ваксинация (https://www.contagionlive.com/news/reports-of-expired-flu-vaccine-administration-comes-as-201819-doses-set-to-expire).

На този фон, здравните власти в България планират да набодат „безплатно“ българските пенсионери от септември.

Свързани публикации