За сайта

Целта на този сайт е да даде на родителите по-малко известна информация относно ваксините.

Създадохме този сайт в помощ на всички заинтересовани родители, които задават въпроси, но не получават необходимите отговори.

Сайтовете на българските здравни институции и други медицински сайтове, тези на големите пациентски организации, сайтът на националната информационна кампания, личните лекари и експерти дават информация единствено за ползите от ваксините и за пресилената опасност и честота на заболяванията, за които има ваксини. Поднася се преднамерено едностранна информация, която да внуши категорична сигурност и безопасност на ваксините. Никаква друга информация не се предоставя на родителите в България – за всички нежелани реакции след ваксинация (НРВ), включително и най-сериозните, за това как и къде се съобщават, за да се обследват и отчетат, в кои страни ваксините са препоръчителни и в кои – задължителни, данни за процент заболели ваксинирани, годишни официални данни за пострадалите от ваксини (които се разминават драстично с реалния брой на деца с НРВ), противопоказания за ваксиниране, включително и определена фамилна обремененост, която изключва извършване на тази процедура, срокове за поява на възможна нежелана реакция, възможно отключване на автоимунни или други болести от ваксините (основните или помощните вещества в тях), и всякаква друга важна информация.

Затова в сайта ще засегнем проблемите с информационното затъмнение около ваксините и ваксинопрофилактиката в България, ще ви запознаем със случаи на пострадали деца след ваксина, ще ви предоставим данни и статистики от проучвания на наши и чужди медицински специалисти – информация, която се намира в специализирани медицински издания, но се отрича пред родителите и те няма откъде да я прочетат.

Тук ще намерите и актуалния имунизационен календар с листовките (КХП) на всички ваксини, включени в него, какви са възможните нежелани реакции, реална ли е обещаваната защита от болестите, какви са последствията и начините за отказ от ваксини и още много интересни и полезни теми.

Използваните източници са единствено авторитетни медицински издателства, библиотеки и списания, официални сайтове на европейски и световни здравни институции и организации; от лекари и учени. Правим това уточнение, защото българските родители се наслушаха на неоснователни обвинения в ползване на недостоверна информация, конспирации, невежество и т.н. Диалогът между лекари и родители по отношение на ваксинопрофилактиката в България отдавна е загубен, но обвиненията към вторите няма да го върнат, напротив. Вместо да им се поднасят изчерпателни сведения от лични лекари и експерти по темата, те са принудени да се осведомяват от други места, за да са сигурни, че са взели най-доброто решение за здравето на децата си.

Само в България от всички европейски страни, включително и със задължителни ваксини, се отрича дори минималната възможност за поява на каквато и да било по-сериозна нежелана реакция след ваксинация, отрича се, че има и смъртни случаи. Единствено в България няма регистър за НРВ. Почти никой от лекарите, констатирали такава реакция, не я съобщава, защото или „доказват“, че той персонално е виновен, или се приема, че причината е всичко друго, но не и ваксината, за да се поддържа версията за безопасност. У нас ваксините са задължителни, но никоя от институциите не поема отговорност, ако дете получи сериозна реакция след ваксинация. Затова, а и по много други причини, е крайно време да имаме право на избор за ваксините, както е в повечето европейски (и не само) страни и всеки родител да взема решение за децата си.

Информацията в сайта не замества консултацията с медицински специалисти!

Сайтът не предоставя медицински съвети!

Отказ от отговорност

Цялата информация на сайта Vaksinite.com не е предназначена да бъде заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Ако търсите професионална медицинска помощ, този сайт няма да ви я предостави. Информацията, съдържаща се в сайта има само информативен характер и не е препоръка за лечение или профилактика.

Отказ от лична отговорност

Всичката информация, която се публикува в сайта, е базирана на проучвания, изводи и наблюдения или е взета от сайт или книга, които са упоменати. Сайтът няма за цел да дава медицински съвети или препоръки. Правото на избор за ваксинация е лична отговорност и всеки човек и читател на този сайт носи лична отговорност за действията, респективно бездействията си и последиците от решенията си.

Искрено се надяваме на страниците на Vaksinite.com всеки да открие търсената по-малко известна информация и да получи отговор на голяма част от въпросите си.

Информацията от този сайт може да бъде използвана свободно само с цитиране на сайта.

С уважение,
Създателите на сайта:
Фейсбук група „Ваксини – информация и избор“