Менингит от реактивиран ваксинален варицела-зостер вирус

варицелна ваксина

Kratlian и съавтори (2018) представят случай на обрив и менингит, предизвикани от реактивиран ваксинален варицела-зостер щам при имунокомпетентно 12-годишно момиче. Ваксинирана е в по-ранна възраст за варицела с 2 дози жива ваксина (2006/2009 г.). Получавайки болка и обрив на дясната ръка и рамо, в спешно отделение е диагностицирана с херпес зостер и е изпратена за домашно лечение с прием на валацикловир, но впоследствие развива силно главоболие, температура до 37.9 °C, фотофобия, тилна скованост и разширени зеници. Направени са изследвания, взети са проби, установен е вирусен менингит и е стартирано емпирично лечение с цефтриаксон и ацикловир. Варицела-зостер вирус е уточнен чрез PCR анализ на цереброспиналната течност, а серумният PCR е негативен за вируса. Цефтриаксонът е прекратен два дни след отрицателни култури в кръвта и ликвора, а ацикловирът е увеличен. След 4-дневен болничен престой, детето е изписано с 14-дневен курс на лечение с интравенозен ацикловир.

След изписването ѝ, анализът на цереброспиналната течност конкретизира ваксинален варицела-зостер щам като причинител на менингита.

Комбинацията от дерматомен обрив с признаци и симптоми на менингит при дете трябва да насочва към подозрение за рядката, но важна причина за менингит – реактивиран ваксинален варицела-зостер вирус.

Проучване на Moodley и колеги от 2019 г. също демонстрира, че при някои ваксинирани деца ваксиналният варицела-зостер вирус се реактивира в рамките на няколко месеца до няколко години след ваксинацията, за да предизвика херпес зостер. Често реактивацията е на инжекционното място на приложената по-рано варицелна ваксина, но се случва и на отдалечени места. Авторите представят доказателства, че някои случаи на херпес зостер след варицелна ваксинация при имунокомпетентни деца могат да са тежки като при дивия вирус и правят обзор на свързаните неврологични усложнения.

Развиващите херпес зостер след ваксинация за варицела деца са изложени на риск (макар и нисък) от развитие на менингоенцефалит и трябва да се наблюдават внимателно в продължение на няколко седмици. Moodley и съавтори съобщават също, че има случаи на херпес зостер без обрив след ваксина за варицела, които водят до недиагностициран менингоенцефалит при деца, причинен от ваксиналния вирус, затова препоръчват за използване отскоро достъпната мултивалентна Biofire Filmarray мултиплексна PCR система за скрининг на цереброспинални течности от имунокомпетентни деца с нововъзникнал енцефалит.


Цитирана литература:

Kratlian C, Hopkins-Braddock P, Tristram D, Bowen B. An unexpected rash and headache in a 12-year old female: a case of varicella zoster virus vaccine-associated meningitis. Pediatrics Aug 2018, 144 (2 MeetingAbstract) 823. DOI: 10.1542/peds.144.2_MeetingAbstract.823

Moodley A, Swanson J, Grose C, Bonthius DJ. Severe Herpes Zoster Following Varicella Vaccination in Immunocompetent Young Children. J Child Neurol. 2019 Jan 10:883073818821498. doi: 10.1177/0883073818821498

Свързани публикации