Повтаряща се имунна тромбоцитопения след различни ваксини

имунна тромбоцитопения

Автори: Estelle Morin, Manish Sadarangani

Резюме

Момче разви имунна тромбоцитопения 2 седмици след получаване на ваксините срещу морбили, паротит, рубеола и варицела на 12-месечна възраст. След това имше повтарящ се епизод 1 седмица след реваксинациите с четиривалентна дифтерия-тетанус-коклюш-полиомиелит, пневмококова и менингококова (група С) ваксини на 5-годишна възраст. И в двата случая детето се нуждае от хоспитализация и лечение с интравенозен имуноглобулин. Той получи други ваксини преди и между тях, без никакви нежелани събития. Бъдещите ваксини трябва да бъдат определени на индивидуална база риск-полза и той ще бъде прегледан на 11-годишна възраст, когато подлежи на следваща рутинна имунизация.

Бележка на редактора: Авторите посочват, че момчето не е имало предшестващо инфекциозно заболяване; здраво и нормално развито за възрастта си. Родителите му и по-голямата сестра също са здрави и няма фамилна анамнеза за хематологични нарушения. Между 2-та епизода на ITP на 1 и 5 години е поставена ваксина срещу хепатит А на 2-годишна възраст. Според доклада този случай показва, че макар и необичайно, е възможно пациентите да имат множество епизоди на имунна тромбоцитопения, задействани от различни ваксини, и това трябва да се има предвид при лица с повтаряща се ITP, свързана времево с ваксиналния им график.

Източник:
Morin E, Sadarangani M. Recurrent immune thrombocytopenia following different vaccines. BMJ Case Rep. 2019 Sep 20;12(9):e231260. doi: 10.1136/bcr-2019-231260
https://casereports.bmj.com/content/12/9/e231260

Свързани публикации