Чили забрани ваксината срещу човешки папилома вирус

папилома вирус

В началото на октомври 2016 г. Апелативният съд в Талка, най-висшият съд на един от районите в Чили, издаде заповед правителството да спре задължителната ваксинация срещу човешки папиломен вирус (HPV) на момичета, след подадени жалби от родители.

Ваксинацията е част от програма на чилийското Министерство на здравеопазването. От ведомството изразиха безпокойство заради спряната програма и заявиха, че е могло да не бъде ангажирана Прокуратурата, тъй като има алтернатива за родителите да отказват ваксината, въпреки министерското решение от на 29 септември т.г., според което ваксината става задължителна за момичетата. В центъра на полемиката са многобройните и тежки нежелани реакции от тази ваксина в различни части на света (Европейската агенция по лекарствата съобщава за 352 възможни смъртни случая от поставена ваксина срещу HPV).

папилома вирус
Снимка: soychile.cl (J. Monsalve)

Жалбата в съда бе подадена от Кармен Луиза Наранхо – медицинско лице, още 15 жени, много от тях професионалисти в различни области на здравеопазването и образованието, както и родители, пише сайтът migueljara.com. Това не е единственото сезиране на чилийския съд срещу използването на ваксината. Преди това е имало още седем жалби, от които три са приети за разглеждане. Според жалбата са налице основателни опасения относно прилагането на ваксината, посочва diarioelcentro.cl.

В същото време много родители продължават да протестират срещу ваксинацията срещу папилома вируса, заради редица случаи на увреждания и дори смърт при млади момичета. На 9 октомври се проведе национален протест, организиран от Мрежа на децата – Чили. Демонстрацията срещу нарушенията на правата на децата се проведе в  Арика, Икике, Кийота, Талка, Лос Анджелис, Пуерто Монт и Сантяго. В Сантяго около 100 души тръгнаха на шествие от Плаца Италия до Ла Монеда, където почетеха с едноминутно мълчание  всички деца-жертви, които са починали „благодарение на Националната служба за непълнолетни“, съобщи theclinic.cl. Сред исканията на протестиращите е премахването на задължителната HPV ваксина (HPV). Родителите са категорични, че ваксината предизвиква редица нежелани реакции и отключва различни заболявания в момичетата.

Свързани публикации