Здравето на неваксинираните деца – споделено от родители, част 2

без ваксини

без ваксини
 

Родители споделят за неваксинираните си деца и причините за отказ от ваксинации

Случаите са разказани във фейсбук групата „Ваксини и профилактика – информиран избор”.

Tanya Ivanova:

Аз съм почти на 34 г. Ваксинирана до училищна възраст с всички ваксини по тогавашния календар. Преболедувах заушка със всички екстри на заболяването. Лежах седмица в болницата заедно с други ваксинирани, също болни от заушка. Също така преболедувах рубеола, както и сестрите ми (ваксинирани). Дъщеря ми е почти на две години. Има само две ваксини от родилния дом (съжалявам за тях). След щетите, които ѝ нанесоха тези две ваксини, спрях да ваксинирам. Никога не е пила антипирептици, както и каквито и да било лекарства. Не е боледувала досега. Единствено имаше два пъти хрема, която приключи за 5-6 дни. Ще добавя, че пътуваме постоянно и вече е посетила три други държави. Постоянно е в контакт с различни хора от различни националности. Не ходи на ясла, но се събираме с деца абсолютно всяка седмица в затворено помещение (посещава уроци за ранно обучение на английски език). Това е опит от първа ръка.

Mira Yotkova:

Дъщеря ми се роди в 32 г.с., има ваксините от родилното и нищо повече. До 3 г. антибиотик не е пила. В момента е на 10 г. и боледува 2-3 пъти годишно.

Diana Kiryazova:

Аз съм на 29 г., нямам ваксини и не съм боледувала от тежки и неизлечими болести (за щастие). След като са ми поставили ваксина, когато съм била на 2 месеца, съм получила астматичен пристъп. След много ходения по доктори, са установили, че е реакция от ваксината и лекарят е забранил поставянето на други ваксини. Също са казали на майка ми, че вероятно с астмата ще се справя в пубертета. Така и стана… В болница влязох когато трябваше да родя. Синът ми е на 2,1 г., има някои ваксини, но повече няма да слагаме (получи реакция, дерматит).

Lora Koceva:

Моето детенце е почти на 3 и не е ваксинирано. Ходи на ясла и често е със сополи, но никога не е кашлял и стигал до антибиотик. Изкара една шарка лятото. На моите приятелки/колежки дечицата са всички с ваксини и са лежали в болница, изпили са тонове антибиотик. Исках да добавя, че самата аз също не съм ваксинирана, защото съм дала алергична реакция като бебе на първата ваксина. И освен това да добавя, че последните 15 години не съм хващала нито един от сезонните грипове…

Hazime Yumer:

Ние сме в Германия и сме без нито една ваксина. Детето е на 3 и последно забравих кога бяхме на лекар.

Antoaneta Valtcheva:

Синът ми се роди 3 седмици по рано, няма нито една ваксина. В момента е на 3,9 годинки, не е боледувал. Имали сме 3-4 пъти лека хрема, само с инхалатор и физиологичен разтвор мина. Изкарахме и шарка варицела, доста леко. Най-доброто което съм направила е, че не съм го ваксинирала!

Veli Radkova:

Давам пример – имам всички ваксини и въпреки тях карах и двете шарки. Отключи ми АД (атопичен дерматит). Като дете бях постоянно болна и на антибиотици. Не мисля да ваксинирам. Ако не бях ваксинирана, нямаше да имам АД.

Antonia Pashova-Vateva:

Ваксините изнасилват имунната система, а това доколко и как боледува човек зависи изцяло от нея. Затова на някои хора ваксините привидно им понасят добре, т.е. няма веднага срив на имунитета. Но червейчето си работи и избива – я диабет, я подагра, я астма… каквото ти се падне от баницата с отрови.

Maria Tutunjieva:

Ние сме родени в 32 седмица, в момента сме на 6+, роди се 1960 и има ваксините от болницата и един прием Ротарикс, който изплю. Да ама на 5+ разви външна хидроцефалия, искам да подчертая, че не е имала кръвоизливи, не е била интубирана, защото успяха да ми направят курс с Дексаметазон. Дишаше си самичка. Вече сме оперирани с поставена клапа. Всички вдигат рамене и се чудят от къде се взе това. Не съм боледувала през бремеността, хидроцефалията е придобита, не е вродена. Сега сме с отложени ваксини за 6 месеца. Аз също съм объркана и не знам какво да правя след тези 6 месеца.

Женя Борисова:

Не мога да изчета вс, но ще Ви кажа моят опит с взимане на решение. Първото ми дете беше чинно ваксинирано в родилното, на 2 м. сложихме инфанрикс, след което отключи абкм (алергия към белтъка на кравето мляко). Появиха се слуз и кръв в изпражненията. Разбира се, педиатърът отрече. По мое настояване следващата ваксина беше след 2 м. Детето тъкмо мааааалко се оправи, 2 шот – всичко наново и по-зле. Аз като силно вярваща в системата, след 60 дни позволих и 3 прием. Още по-по-зле станаха нещата. Това беше. Започнах да чета. Четях, за да мога да спя. Побърквах се. По цели нощи се въртях. Реших да спра всички. Информацията трябваше да отлежи. Четях за, четях против, четях за заболяванията. Бях на 90% против. Миналата година родих отново. Бяха минали 5 г. от първото раждане. Появи се април „епидемията“ от морбили. Бяхме на почивка в близост до Пловдив. Наблюдавах ситуацията вече с други очи. Виждах колко нелепо лъжат по тв, вестници и т.н. Четох отново. И взех 100% решение. Край (на ваксините)! 5 г… едно решение. Успех! Четете и мислете! Много мислете.

Georgi Drenski:

Имаме 3 деца – на 7 години с всички ваксини поставяни до 3 годишна възраст, на 3 години – поставяни са само до 4 месеца, бебе на 5 месеца без никакви ваксини. Болестите ги карат почти синхринно, но са най-често банални настинки. Двете по-големи деца изкараха шарка миналата година и всичко мина без никакви усложнения. Не мисля да се занимавам повече с безумни ваксини. Рисковете са прекалено много, нямам деца за аутисти или други тежки, нелечими заболявания, които да се чудя после с какво и при кого да лекувам.

Илона Георгиева:

Дъщеря ми е на 1 г. 10 м., родена в 30 г.с, 1,400 г., няма нито една ваксина и само един път до сега се разболя и то сега покрай някакъв зимен вирус. На ясла все още не ходи, отложих ѝ ваксините за 6 м., после ще опитам да ги отложат пак. Не бих ѝ сложила нито една ваксина!

Петя Филипова:

Моето момиченце също не е ваксинирано, но тя е на почти 10 месеца (реална възраст), също е недоносена, родена е в 32 г.с. Ние ги отложихме, защото претърпя и операция. Питала съм педиатри, едни ми казват, че преди е било на недоносено дете, че се слага ваксина след 1 година (коригирана възраст), а други, че това няма значение, което мисля, че не е така, защото аз виждам, че тя си е назад с развитието, тоест и имунната система няма да е зряла за тежките ваксини. И ние спорим с мъжът ми, но видях случаи на недоносени деца, много зле след ваксина и не само недоносени. Страх ни е, още се чудим. Но си писах с една жена, която е ходила къде ли не на консултации (в чужбина) с видни лекари и всеки ѝ казва, че това е „руска рулетка“. Познавам неваксинирани хора на 30 и отгоре години, не са боледували.

Bistra Taneva:

А задавате ли си въпроса от кога е този бум на алергии? След като спрях да ваксинирам, спряха и алергиите, мина време докато организма им се „изчисти“ и имунитетът да започне да „работи“, но ядат мляко, шоколад, яйца, които бяха забранени преди да взема кардиналното решение, че няма да ваксинирам. След ваксина ДТК големият ми син 2001 г. на 3 месеца се зарази с коклюш. Тогава нямаше интернет, не се говореше за вредата от ваксините и не се свърза с това. След следващия прием на ДТК отново се разболя и ЛЛ ми каза, че може би прави реакция към ваксината и третия път няма да сложат коклюш-съставката. Малкият ми син няма тази ваксина. По-късно, когато разбрах, че уважавана от мен лекарка не е ваксинирала децата си, взех окончателно решение по въпроса с ваксините.

Iuliana VS:

Дъщеря ми (първо дете) е с всички ваксини до първи клас, на шест месечна възраст я диагностицираха със епилепсия – синдром на Уест. Освободена е от ваксината за коклюш доживот, който коклюш тя изкара заедно с мен, мъжа ми и брат ѝ, който беше на около седем месеца, сега лятото на 2017. Според педиатърката е изкарал леко т.нар. пертусис. Бебето няма ваксини, беше ми по-притеснено как ще изкара заболяването, но не съм съжалила и за миг, че не сме поставили ваксина. Педиатърката ни ги смята за неефективни и дори скоро говорихме пак по тази тема и каза, че много нейни колеги са на мнение, че ваксините трябва да станат по избор.

Kremena Georgieva:

Имаме само ваксините от родилното, с бивше АБКМ и АД, алергията към яйца е под въпрос. Кърмен е до година и 2 месеца, АМ не е пил. На 4 г. е, ходи на ясла, а сега и на градина. Не е карал нито една болест, срещу които има ваксини, не боледува. От време на време сополи. Боледувахме рядко до 2 г., като най тежкото беше гнойна ангина. Като цяло детето ми е доста здраво, връстниците му боледуват по-често.

Radostina Kircheva:

Здравейте, аз съм на 42 и съм само с ваксините от родилното. Синът ми сега ще навърши 3 и е също само с ваксините от родилното. Като тръгна на ясла боледуваше общо взето, сега е 1-ва група и не боледува толкова, най-сериозното е било ангина и стрептококи.

Julia Chobanova:

На 3 години без нито една ваксина, не го пазим от игра навън. Боледуваше често през първата и втората година, сега май е малко по-добре. Живеем в Мюнхен, Германия и определено в болниците не преобладават неваксинираните деца ами ваксинираните. Лекарите тук препоръчват ваксините, защото затова им плащат. Ние сме на частен лекар и той определено не ги препоръчва. За разбиращите немски, прилагам страницата му – той прави проучвания на тема ваксини и странични ефекти.
https://www.impf-info.de/

Жани Крутий:

Здравейте, аз съм на 30 години и съм ваксинирана с всички тогавашни ваксини. Това не попречи в детските години да изкарам заушка, рубеола и морбили. Отделно от всички други болести. Като дете се разболявах доста често. След завършване на около 8-ми клас нямам спомен да съм била на антибиотик… може би се е случило веднъж. Разболявам се веднъж годишно, като всичко преминава макс. за седмица с противогрипни прахчета…
Детето ми е на 9 месеца… има поставени ваксини от родилното, както и първи прием на синфлорикс и инфарикс. За моя радост без фрапантни странични симптоми. Отключи лека форма на АД и оттогава започнах да чета за ваксините. Днес и двамата с мъжа ми сме на мнение, че детето ни няма да бъде ваксинирано повече. Руска рулетка със здравето на сина си няма да играя… Желая ви да стигнете до правилния избор за вашето дете. 🙂

Maya Georgieva-Kazakova:

Първата ми дъщеря има ваксините до трети месец. Иначе аз имам астма + 300 алергии точно след поставянето на ваксина в девети клас. Тогава започнах да се разболявам всеки месец. Отити, ангини, бронхити, пневмонии постоянно! Постоянно антибиотици. 15 години по-късно едва не умрях и както пиех по 100 хапчета се ядосах супер много като ми казаха, че сигурно заради тези лекарства не мога да забременея. Изхвърлих всичко и оздравях! Повече не съм боледувала! Голямата ми дъщеря има също алергии, които овладяваме. Освен това има подути лимфни възли точно след последната ваксина, които стоят и до ден днешен. Малката няма нито една ваксина – не се е разболявала. Не е пила никакви лекарства, дори и панадол. На 2 г. и 3 месеца е. Голямата ми е на 4 и 8 месеца.

Zlatomira Petrova:

Моят син има задължителните ДТП. Има и няколко от препоръчаните, понеже съм била „млада и зелена“ и не съм чела достатъчно. Доверявах се на докторите. След един Превенар – антипневмококовата, лежа една седмица в болницата с тежка пневмопатия. Ако приемем, че не се е заразил от ваксината, то тя не му помогна. После подкара едни бронхити направо без спиране. Самият доктор ни посъветва да си намерим „бабешки лекове“, понеже явно само с конвенционални хапове няма да стане. Детето направо се отрови от този антибиотик. След взети мерки положението рязко се подобри. Докторът не ни е виждал вече 5 години. Синът ми е на 10 в момента и спортува активно – 4 часа седмично тежки тренировки по боен спорт. Мисля, че и това много помага за изграждане на силна имунна система. Няма ваксини срещу морбили, заушка, гастроентерит или пък грип. Няма и реваксинациите за ДТП. В актива си има една варицела, която карахме заедно. Беше на 3 месеца и я изкара в пъти по-леко, отколкото аз, която бях на 33 години. Случва ни се да пипнем гастро. Принципно гастрото е чудо за 3 дни. Никой от нас няма ваксина Ротарикс, няма и да има, понеже я смятам за тотално ненужна. Дядо почина на 85 и никога в живота си не си беше поставял ваксина.

Anelim Kot:

На 2 годинки сме вече, никога не е боледувал от нищо, освен един конюнктивит от пясъчника. Ваксини – двете от родилното и двете в началото на 3-ти месец (хексацима и синфлорикс). Това, което наблюдавам и от неваксинираните деца на приятелите и познатите ми – изключително здрави, за разлика от ваксинираните деца около нас – бронхити, отити, кашлици, АД, нервни, паднали клепачи, асиметрични усмивки, „аутистично“ поведение…

Marieta Perleva:

Моята дъщеря има 2 ваксини от родилното и мога да кажа, че е боледували броени пъти, но без прием на антибиотик. В сравнение с други деца от градината (нз. дали са ваксиниране или не) боледува много по-рядко и преминава много бързо.

Kremena Boneva:

Имам син на 6 години, който отключи АД след първия прием на Пентаксим и Синфлорикс. Тогава педиатърката препоръча отлагане, в последствие аз реших да не слагаме повече ваксини. Сега имам бебе на почти 8 месеца, което съм решила да не ваксинирам, тя също е с АД, по изразен от този на брат ѝ. Големият беше много здраво бебе, когато търгна на ясла започна да боледува, предимно кашлици и сополи, които минаваха сравнително бързо. Не е боледувал от някоя от болестите, за които са предназначени ваксините. Кака им, която е на 11 г., е със всички ваксини, доста боледуваше като малка, много антибиотици е изпила и бих казала, че беше по-болнава от брат си.

Стаси Та:

Година и 8, един алергичен ларингит, който стана без симптоми, с кашляне по веднъж нощем, десетки контакти с болни хора, тя не мърда. Без нито една ваксина. Все още кърмена.

Martina Raykova:

Дъщеря ми е на 3 и половина и до момента практически не е боледувала. Сополи, от време на време някой вирус, но за по 3-4 дена. Не е пила лекарства, още повече антибиотици. Смея да твърдя, че е с „железен“ имунитет. Тръгна на градина септември и не се разболя за разлика от всички останали хлапета. Синът ми, с ваксини, се съсипа да боледува в ранна детско-градинска възраст. Може да е индивидуално, до дете, до пол, до вида на вирусите…, но за мен логичното заключение е, че неваксинираното ми дете боледува в пъти по-малко от ваксинираното. Да не говорим за всички компоненти от токсичния коктейл ваксина, които не съм вкарала в организма на детето си.

Mila Angelova:

Ние сме на 13 месеца, не е приемал абсолютно никакво лекарство, не е имал колики, никога не е бил болен от нищо (сополите не ги броя за болест), вдигна температура само веднъж за няколко часа и то защото го прегряхме в Бг. Като гледам какво става около мен, мога да кажа че неваксинираните деца са по-здрави. Не ходим на детска, но сме постоянно на публични места с много деца и той лази навсякъде и лапа всичко. Органична храна, кърма, въздух, много любов и друго не ви трябва.

Didi Valche:

Първото дете е ваксинирано, почти не е кърмено и не знам какво се прави при болно дете. Не знам как се смъква температура, не знам как се дърпат сополи с различни пособия… късмет ли, не знам. Дете не се навлича като за -28 октомври месец, детето тича на воля и не крещя обуло ли си е терлиците… проветрявам и рядко температурата зимата вкъщи е над 23 градуса. Бебето е на 7 месеца, без нито една ваксина, изцяло кърмено и също като брат си е здраво като бик. Нито вируси се носят от детски градини, нито сополи… Амин!! Със страх не се пазим от болестите, напротив – каним ги.

Ирена Христова:

Моят син до 8 м. нямаше други ваксини, освен тези от родилното. Не е боледувал нито веднъж (изключвам запушени слъзни канали и проблем с носа, който още не можем да установим какъв е). Не е вдигал температура, не е кашлял, всичко беше прекрасно. В 8 м. му сложиха 2 (!!!) ваксини, дори още не мога да осъзная как го допуснах и това е нещото, което няма да си простя! На същия ден вдигна температура, започна да кашля и това кашляне продължи около 3 месеца. Около 2 седмици след ваксината пак вдигна температура, но слава Богу я свали и нямаше нещо сериозно. След това изкара някакъв вирус в 10-ти месец. След това изкара втори вирус на годинка. Досега антибиотик не сме давали. Със сигурност след ваксините имунитетът му вече не е същият. Ужасно съжалявам, че ги сложихме и повече ваксини категорично няма да се слагат.

Alexandra Iotsova:

На 4,5 години, момиче с ваксините само от родилното. Не е пила АБ, но редовно боледува с хрема и гърло. Много трудно взехме решението за отказ от ваксини, не съжалявам обаче. Не я пазим повече, просто имам едно наум и спазваме елементарна хигиена – миене на ръце и т.н.

Teodora Lefterova:

Моят син е на 1г. и 4м. и има ваксините до 1г. На годината му биха реимунизацията със синфлорикс и му пуснаха пкк и урина – стандартно. Чисти, идеални. Две седмици по-късно отключи диабет тип 1. Повече няма да допусна да му се бие ваксина, но след дъжд качулка. Детето ми изпадна в предкоматозно състояние и беше неадекватно, като заспало, с много учестен пулс и дълбоко бързо дишане. ПКК показа 27,5 кръвна захар в 3-та градска и оттам за половин час с линейката (може да е било и по-малко), беше 32,5 в интензивното на детска болница. Та, много ясно имаше всички симптоми. Надеждата да се излекува няма да умре цял живот, чета и се надявам да открия нашето чудо.

Veleva Vela:

Синът ми е на 1 г. и 9 м., има само една ваксина. Беше на 9 месеца като му сложиха Hexa 1 и IPV1. Не сме в България, много ми е трудно да споря с роднини и мъжа ми относно ваксините. Постоянно се измъквам с фразата „Не сега, следващият месец ще ги сложим“. Единствените лекарства който е пил са шуслерови соли, имунната му система работи добре. Все още го кърмя и не мисля да го ваксинирам.

Desi Nakova:

Две ваксинирани деца с всички последствия от това – алергии, спастични кашлици, някои поведенчески прояви. И едно абсолютно неваксинирано, на 1,10 м. без никакви здравословни проблеми, изкарал е няколко вируса и настинки, които баткото редовно носи от градина. Определено мога да кажа, че има очевидна разлика в здравния статус на ваксинирани и неваксинирани деца (сега не искам спорове за някои изключения, каквито винаги има, говоря за мнозинството, а не за частни случаи).

Valya Parvanova:

Така, имам 4 деца на първите 2 съм сложила ваксини до 1,6 месеца. На близнаците, родени в 33 г.с., не съм и не мисля да слагам тези отрови повече. В момента близнаците са на година и 6 месеца и са си супер.

Galya Vasileva:

На 2 г. и 5 м. е, изкарала е един лек бронхит и то сега като тръгна на ясла. Кърмена е до 2 г. Имам здраво и добре хранещо се дете. Имаме сложени тези от родилното и по един прием пентаксим и синфлорикс. Не е имало причина здравословна, просто така го усетих и ги отказах, за което много се радвам.

Radi Yordanova:

Две неваксинирани деца, на 4 и на 5,5 години. Никакви алергии, никакви сериозни болести. Само леки настинки и висока температура по най-много една нощ. Голямото ми дете изкара един отит с антибиотици на година и половина.


» Здравето на неваксинираните деца – част 1

Свързани публикации