Дело за 945 млн. йени, заведено заради ваксини за рак на маточната шийка

ваксини за рак на маточната шийка

Seiko Sadakuni и Tomoyo Fukumiya

ваксини за рак на маточната шийка
Фото: Наоко Kaвaмурa. Ищците и техните поддръжници се отправят към окръжния съд в Токио на 27 юли за масов съдебен процес, свързан с нежеланите реакции от ваксини за рак на маточната шийка.

Шестдесет и три млади жени искат сумарно 945 млн. йени (9 милиона долара)  компенсация в първия масов иск в делото относно страничните ефекти от ваксини за рак на маточната шийка. Жените съдят правителството и фармацевтичните компании GlaxoSmithKline Plc и MSD KK. Делата са заведени на 27 юли в районните съдилища в Токио, Осака, Нагоя и Фукуока. Ищците са на възраст между 15 и 22.

Жените твърдят, че са претърпели здравословни проблеми – остри болки в различни части на телата им, трудности при ходене, също и нарушение на зрението в резултат на приема на ваксините, предназначени за предотвратяване на рак на маточната шийка. Повечето са били в долните и горни класове на гимназията, когато са им приложили ваксините между юли 2010 и юли 2013 година.

Въпросните ваксини са „Cervarix“ (на фармацевтична компания GSK), която беше одобрена за употреба в Япония през 2009 г., и „Gardasil“ (MSD) – одобрена през 2011.

Ищците твърдят, че доклади за вредите са били подадени отдавна в чужбина, където двете ваксини са били вече в употреба, преди Япония да ги въведе и се знае за различни странични ефекти, включително случаи на смърт и тежки увреждания.

Според пострадалите, правителството носи отговорност за одобряването на ваксините и препоръчването им за използване, без адекватно да вземе предвид съображенията за безопасност, въпреки че знае за възможните опасности.

В съдебния процес се отбелязва, че юридически причинно-следствена връзка съществува, защото същите общи симптоми се появяват сред ищците, след като са им поставени ваксините.

Според служители в японското здравно министерство, около 3,4 милиона жени са приели ваксините. Към края на април над 2900 доклади бяха заведени от здравни заведения и фармацевтични компании, в които са посочени възможни получени странични ефекти. От тези случаи 1600 бяха разгледани сериозно.

„Бихме искали да се въздържим от коментар“, заяви служител на министерството във връзка с делото. „Ние вярваме, че е важно да се осигури подкрепа за тези, които страдат.“

Говорител на GSK отказа коментар с мотива, че компанията все още не е получила копие от съдебното дело.

MSD публикува изявление, че компанията планира да представи доказателства в съда.

 


Превод: Кристиан Симеонов
Източник: http://www.asahi.com/ajw/articles/AJ201607280028.html

Свързани публикации